ریتارگتینگ چیست؟
ریتارگتینگ به معنی لغوی هدفگذاری دوباره است. اما در علوم بازاریابی به معنی پیادهسازی نوعی از تبلیغات برای آن دسته از کاربرانی است که قبلاً به وبسایت شما سر زده ولی خرید نکردهاند. در واقع هدف ریتارگتینگ فروش به مخاطبان قبلی سایت است. این هم یکجور هدفگیری مجدد است دیگر، نه؟
ریتارگتینگ یا هدفگذاری مجدد این امکان را فراهم میآورد تا کسانی که یکبار از سایت یا اپلیکیشن شما بازدید انجام دادهاند اما خریدی توسط آنها انجام نشده است را ردیابی کنید. و براساس علائقشان، به آنها تبلیغات مرتبط نمایش دهید.طبق آمار، تنها ۱ درصد از افرادی که برای اولین بار به یک فروشگاه سر میزنند، تبدیل به مشتری آن فروشگاه میشوند! این یک آمار ترسناک برای هر کسبوکاری است.
چرا ریتارگتینگ اهمیت دارد؟
یادم هست سال پیش در یک کلاس آموزش بازاریابی دیجیتال چند ده ساعته شرکت کرده بودم؛ در همان یکی دو جلسه اول بود که یکی از شرکتکنندگان با ناراحتی رو به استاد دوره کرد و گفت:«از میان بازدیدهای سایتم تعداد افراد خیلی کمی خرید میکنند و این من را به شدت نگران کرده.»استاد از او پرسید یعنی از هر 100 نفر بازدیدکننده چه تعداد محصول میخرند؟ گفت حدود 5 نفر! در ادامه استاد با تعجب به او گفت: «سایت شما الان در بهترین شرایط ممکن قرار دارد چون نرخ تبدیل 5 درصد در سطح وب، یک نرخ تبدیل عالی و برای بعضی رویایی است»
آن روز و با توجه به اطلاعاتی که استاد به ما داد؛ متوجه شدیم نرخ تبدیل اصولی در سطح وب بین 1 تا 5 درصد است. این یعنی اگر هزار نفر به سایت شما سر بزنند؛ حدود 950 نفرشان بدون خرید از آن خارج میشوند!اما ما باید بیخیال آن 950 نفر بشویم؟ در حالت عادی جواب مثبت است اما زمانی که کمی هوشمندانه کار کنیم و بدانیم ارزش هر مخاطب چقدر بالاست، قطعا جواب منفی است. شما به کمک کمپینهای مختلف ریتارگتینگ و ریمارکتینگ میتوانید از میان همان 950 نفری که قرار نبوده از سایتتان خرید کنند؛ مشتریان جدیدی به دست بیاورید. علاوه بر این به کمک این روش بازاریابی مجدد؛ میتوانید حتی خریداران قبلی وبسایتتان را هم به خرید دوباره محصول ترغیب کنید!
نحوه کار تبلیغات ریتارگتینگ چگونه است؟
تبلیغات ریتارگتینگ با استفاده از کوکیها که دادههای کوچکی هستند که در یک مرورگر وب برای ردیابی فعالیت شما در اینترنت استفاده میشوند، کار میکند. برای فعال کردن ردیابی، کسب و کارها یک کوکی را در سایت خود قرار میدهند تا فعالیت وب را دنبال کنند. بیایید با نحوه این کار آشنا شویم:
پیکسلها (Pixels)
برای جمع آوری اطلاعات برای هدف گذاری مجدد، باید یک پیکسل ریتارگتینگ یا قطعهای از کد را در صفحات سایت خود قرار دهید، جایی که میخواهید رفتار مشتری را کنترل کنید. از آنجا که بازدیدکنندگان توسط این پیکسل گیر میفتند. سپس کوکی میشوند و تبلیغات نمایشی (Display Ads) را در سایر سایتهای شما ارائه میدهند. این روش را، ریتارگتیگ پیکسل محور میگویند.
بر پایه فهرست (List-based)
ریتارگتینگ مبتنی بر لیست شامل جمع آوری و گروه بندی آدرسهای ایمیل مشتریان فعلی و مشتریان بالقوه به منظور هدف قرار دادن آنها در شبکههای اجتماعی است. پس از بارگذاری لیست مخاطبان خود در بستر تبلیغات شبکههای اجتماعی، میتوان یک کمپین ریتارگتینگ ایجاد کرد تا برخی رفتارها و ویژگیها مانند علایق شخصی، سرگرمیها، محدوده سنی و موقعیت مکانی را هدف قرار داد. ریتارگتینگ مبتنی بر لیست کمتر متداول است و کارهای آماده سازی آن بیشتری از به پیکسل محور است.
تفاوت ریتارگتینگ و ریمارکتینگ
اگرچه میتوان از ریمارکتینگ و ریتارگتینگ به جای یکدیگر استفاده کرد اما تفاوت بین این دو استراتژی به جایی که هر یک از این کمپینهای تبلیغاتی استفاده میشود. مربوط خواهد بود. ریتارگتینگ معمولاً از آدرسهای ایمیل در سایتها یا شبکههای رسانههای اجتماعی که منجر به بازدید بالقوه میشود، استفاده میکند. از طرف دیگر، ریمارکتینگ یکی از برترین رویکردهای قیف فروش است، جایی که هدف تجاری این است که مشتریان بالقوه را وارد قیف فروش کند.
ریتارگتینگ معمولاً شامل بازاریابی از طریق ایمیل است، جایی که یک کسب و کار مجموعهای از ایمیلهای خلاقانه را به عنوان یک استراتژی برای تعامل با مشتریان بالقوه به کار میگیرد. اگرچه استراتژیهای ریمارکتینگ و ریتارگتینگ کمی متفاوت هستند اما استفاده از هر دوی این استراتژیها برای به کارگیری یک کمپین مؤثر مهم است.
مزایا و اهداف ریتارگتینگ
حال که با مفهوم ریتارگتینگ و انواع آن آشنا شدیم در این قسمت به این میپردازیم که مزایای ریتارگتینگ چیست و چه اهدافی را دنبال میکند.
- افزایش آگاهی از برند
کمپینهای آگاهی از برند زمانی مفید هستند که بخواهیم با مخاطبان وبسایت مجدداً ارتباط برقرار کنیم و با آنها در مورد محصول، خدمات یا اطلاعیههای خودمان بگوییم. برای این کار از ریتارگتیگ Pixel-Based استفاده میکنیم.
- افزایش نرخ تبدیل به مشتری
بهینه سازی نرخ تبدیل به این معنی است که میخواهیم افراد بیشتری روی تبلیغات ما کلیک کنند، سپس از ما خرید کنند یا اقدام خاصی را انجام دهند. استفاده از تبلیغات ریتارگتینگ باعث میشود افراد بیشتری به سایت ما بازگردند و از آنجایی که این افراد از قبل با ما آشنایی دارند و آگاهی بیشتری به برند ما دارند، احتمال تبدیل آنها به مشتری بیشتر است. به همین دلیل است که افزایش آگاهی از برند باعث افزایش نرخ تبدیل هم خواهد شد.
- تکمیل قیف فروش
ریتارگتینگ میتواند باعث شود تا لید (مشتری بالقوه) مراحل قیف فروش را تکمیل کند و به مرحله نهایی آن یعنی خرید نزدیکتر شود. به طور مثال ممکن است شما از ریتارگتینگ استفاده کنید تا از کسانی که قبلاٌ یک کتاب الکترونیکی را دانلود کردهاند بخواهید تا فرم ثبت نام آزمایشی رایگان نرمافزار شما را پر کنند. وقتی آنها ببینند نرمافزار شما به آنها کمک میکند، ممکن است نسخه اصلی نرمافزار را بخرند. بنابراین در اینجا ریتارگتینگ به تکمیل قیف فروش کمک کرده است.
- افزایش ارزش طول عمر مشتری یا CLTV
ارزش طول عمر مشتری مقدار پولی است که شما میتوانید انتظار داشته باشید از یک مشتری، که در ارتباط کامل با کسب و کار شماست، دریافت کنید. وقتی شما از ریتارگتینگ استفاده می کنید، برند شما به مشتری یادآوری میشود و مشتری ترغیب میشود تا به خرید از شما ادامه دهد. هر چقدر مشتریان از شما بیشتر خرید کنند، CLTV افزایش مییابد.
تبلیغات ریتارگتینگ چگونه انجام میشود؟
زمانی که کاربری از یک سایت بازدید میکند، حضورش با کوکیها cookies علامت زده میشود. کوکیها دادههایی هستند که توسط یک وب سرور ایجاد میشود. وقتی مخاطب در حال مشاهده یک وبسایت است، این دادهها از طریق مرورگر بر روی رایانه یا دستگاهش نصب میشود.با استفاده از کوکیها میتوانید پسزمینه یک سایت را به رنگ دلخواهتان درآورید. یا سریعتر به آن لاگین کنید. این البته بخش کوچکی از کاربرد فراوان آنهاست. کوکیها در تبلیغات ریتارگتینگ، این امکان را ایجاد میکنند که هر زمان کاربر آنلاین شد، تبلیغات سفارشیسازی شده مخصوص خود را ببیند.
بهعنوانمثال ممکن است وارد سایتی شوید و مقالهای درباره دیجیتال مارکتینگ بخوانید. شما هیچ فرم ثبتنامی را پر نمیکنید اما چند روز بعد تبلیغ یک دوره آموزشی یا خدمات دیجیتال مارکتینگ را میبینید. این اتفاق تصادفی نیست بلکه کوکیها باعث آن شدهاند.
اتفاقی که در عمل میافتد، این است:
۱- ابتدا تبلیغکننده یک Tag یا برچسب را برای ردگیری رفتار کاربر نصب میکند.
۲- بازدیدکننده با ورود به سایت از طریق کوکیها برچسبگذاری و ردگیری میشود. برای بعضی از کشورها، این کار احتیاج به تایید کاربر دارد اما در کشور ما، قوانین محکمی برای این کار تصویب نشده است.
۳- تبلیغکننده کمپینی را برگزار میکند که در آن محتواها و تبلیغات مورد علاقه کاربر نمایش داده میشود.
Add a Comment