مارکتینگ پلن چیست؟

مارکتینگ پلن چیست؟

مارکتینگ پلن یک استراتژی بازاریابی و یک برنامه بلندمدت است که بهترین رویکردهایی را که باید برای فروش و تبلیغ محصول یا خدمات خود در نظر بگیرید را شرح می‌دهد. هدف از طراحی استراتژی بازاریابی این است که به کسب و کار شما مزیت رقابتی بدهد؛ به خصوص در برابر سایر مشاغل که استراتژی بازاریابی ندارند.برای بسیاری از افراد ممکن است این سؤال پیش بیاید که آیا استراتژی مارکتینگ همان برنامه‌ریزی بازاریابی است؟ یا این که اصلاً برنامه بازاریابی چیست؟

باید بدانید که معمولاً یک استراتژی بازاریابی با یک برنامه بازاریابی اشتباه گرفته می‌شود. باید توجه داشته باشید که عوامل مهمی وجود دارد که یک برنامه‌ریزی بازاریابی را از استراتژی مارکتینگ متمایز می‌کند که در ادامه به بررسی این عوامل می‌پردازیم.اول این که، دامنه برنامه بازاریابی کوتاه مدت است. دوم، مارکتینگ پلن معمولاً به جای آن که تمامی ارزش‌های پیشنهادی برند شما را ارائه دهد، تنها بر تبلیغ معرفی محصول یا خدماتی خاص یا جدید تمرکز دارد.

معرفی مارکتینگ پلن

مارکتینگ پلن در واقع نقشه راه است که به افرادی که بیزینس‌دارند کمک می‌کند تا اهداف کسب‌و‌کار خود را تعیین کنند. مخاطبان هدف را بشناسند و تأثیرات کمپین‌های بازاریابی را بهینه و تقویت کنند. به بیان ساده، به شما کمک می‌کند تا در خصوص چرایی و چگونگی تمام فعالیت‌های بازاریابی خود دید روشنی پیدا کنید. همچنین یک برنامه بازاریابی خوب به صاحبان مشاغل کمک می‌کند تا استراتژی “بزرگ” و تکنیک‌های مختلف مربوط به آن را به تیم بازاریابی خود منتقل کرده و مهم‌ترین نکته این که امکان ردیابی موفقیت کمپین‌ها توسط یک برنامه بازاریابی فراهم می‌کند. یک برنامه مارکتینگ ایده‌آل شامل موارد زیر است:

  • اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت بازاریابی کسب‌و‌کار
  • توصیف مخاطبان هدف یا پرسونای خریداران
  • یک یا چند استراتژی بازاریابی و تاکتیک‌های سطح بالا

همچنین اگر برنامه شما جزئیات بیشتری را شامل می‌شود، می‌توانید موارد زیر را به آن اضافه کنید:

  • مرور وضعیت فعلی بازار
  • شاخص کلیدی عملکرد یا KPI
  • ملاحظات بودجه‌‌ای و مالی
  • جدول زمانی و نقشه راه اجرا

معمولاً Marketing Plan به‌صورت فایل PDF ارائه می‌شود. اما می‌توانید نسخه خلاقانه‌تری از آن را نیز تهیه کنید. به‌عنوان‌مثال شما می‌توانید برنامه بازاریابی خود را به‌صورت اینفوگرافیک ارائه دهید یا اینکه یک صفحه وب تعاملی برای به‌ اشتراک‌گذاری برنامه بازاریابی ایجاد کنید. همچنین می‌توانید یک برنامه Marketing تک صفحه‌ای شخصی‌سازی شده تهیه کنید.

 

چرا به یک استراتژی بازاریابی نیاز دارید؟

چرا به یک استراتژی بازاریابی مثل مارکتینگ پلن نیاز دارید؟

یک استراتژی بازاریابی تضمین می‌کند که کسب‌وکار شما مسیر مشخصی در حرکت تعیین شده‌اش در سال‌های آینده داشته باشد. همچنین اطمینان حاصل می‌کند که با داده‌های فعلی، به اهداف تجاری خود به کارآمدترین روش ممکن دست پیدا کنید.اصطلاح دیگری که به راحتی با استراتژی اشتباه گرفته می‌شود، تاکتیک است. ساده‌ترین راه برای متمایز کردن آن‌ها از یکدیگر این است که استراتژی را به عنوان ساختار اصلی طراحی خود در نظر بگیرید، در حالی که تاکتیک‌ها هر یک از مراحل مورد نیاز برای عملی کردن فاکتورهای این ساختار اصلی هستند.

همه چیز در باره ی استاپ موشن
بیشتر بخوانید

استراتژی شما می‌تواند اهداف شما را مشخص کند، در حالی که تاکتیک‌ها گام‌های دقیق برای دستیابی به آن اهداف خواهند بود.به طور کلی اگر بخواهیم برای نوشتن برنامه بازاریابی یا همان مارکتینگ پلن مراحلی را تعریف کنیم، می‌توانیم به صورت زیر آن‌ها را شرح دهیم.نرم افزار بازاریابی سامانه‌های مدیریت از طریق یکپارچگی کاملی که با کانال‌های ارتباطی سازمان دارد، امکان انجام کمپین‌های بازاریابی را از کانال‌های ارتباطی مختلف سازمان فراهم می‌کند.

مرحله 1: ارزش پیشنهادی خود را ایجاد کنید!

اولین قدم در نوشتن برنامه بازاریابی، ایجاد یک ارزش پیشنهادی است. این به عنوان هسته اصلی مارکتینگ پلن عمل خواهد کرد. ارزش پیشنهادی، بیانیه‌ای است که به طور مؤثر ارزش محصولات و خدمات را برای مشتریانش خلاصه می‌کند. کسب و کار شما چگونه برای آنها سودمند خواهد بود؟ و مهم‌تر از آن، چرا باید شما را در بین رقیبانتان انتخاب کنند؟

مرحله 2: ارزش برند خود را تعریف کنید!

وقتی می‌گوییم ارزش، این عبارت به مزایای اولیه‌ای که محصولات و خدمات شما می‌توانند ارائه دهند محدود نمی‌شود. ارزش برند شما همچنین باید ارتباط عمیق‌تر و معناداری بین شما و مشتریان ایجاد کند.

ارزش برند شما باید به سؤالاتی مانند این که شرکت شما به چه چیزی اعتقاد دارد پاسخ دهد. آیا برند شما علت خاصی را پشتیبانی می‌کند؟ مهم‌تر از آن، استراتژی بازاریابی و مارکتینگ پلن شما چگونه می‌تواند منعکس‌کننده این ارزش‌ها باشد؟

مزایای داشتن مارکتینگ پلن چیست؟

مرحله سوم: درد و انتظارات مشتری را مشخص کنید!

آیا توسعه ارزش‌های برند و ارزش پیشنهادی برایتان سخت است؟ یکی از راه‌هایی که می‌تواند کمک کند، مشخص کردن چالش‌هایی است که مشتریان شما تجربه می‌کنند و این موضوع که چگونه می‌توانید برای کمک به آن‌ها قدم بردارید. اگر بر نحوه حل مشکل آن‌ها نیز تمرکز کنید می‌تواند به طراحی ارزش پیشنهادی و ارزش برند کمک کند. اگر حتی بتوانید فراتر از انتظارات مخاطبین خود را ارائه دهید، امتیاز بیشتری کسب می‌کنید.

مرحله چهارم: روند بازار و رقابت را تعیین کنید!

مشتریان شما نباید تنها مبنای استراتژی بازاریابی و مارکتینگ پلن شما باشند. بهتر است به کارهایی که دیگران در صنعت انجام می‌دهند، به خصوص رقبای مستقیم، توجه کنید. هدف از این کار، فراتر رفتن از مراحلی است که در حال حاضر انجام می‌شود. به خاطر داشته باشید که همیشه لازم نیست پرزرق و برق‌تر باشید. بیشتر اوقات، سریعتر و کارآمدتر بودن می‌تواند تأثیر بسیار زیادی بگذارد.

12 روش روانشناسی فروش
بیشتر بخوانید

مرحله پنجم: مخاطبان هدف خود را شناسایی کنید!

اگر تاکنون یادداشت‌برداری کرده‌اید و راهنمای ما را دنبال کرده‌اید، به احتمال زیاد، در حال حاضر شروع به دیدن چارچوب اصلی استراتژی بازاریابی خود کرده‌اید. اجازه دهید اکنون با مخاطبان هدف شما، جزئیات دقیق‌تر را تکمیل کنیم.

مزایای داشتن مارکتینگ پلن چیست؟

مارکتینگ پلن حلقه گمشده میان مسیر استراتژیک یک بیزینس و ارائه نتایج به‌دست‌آمده است. طرح بازاریابی مانند چسبی است که تمام اجزا را به یکدیگر متصل کرده و تضمین می‌کند که فعالیت مدنظر، در زمان درست و از طریق کانال‌های مناسب برای مخاطبان هدف انجام می‌شود. نشانه‌هایی که مشخص می‌کنند بیزینس شما فاقد یک Marketing Plan است، عبارت‌اند از:

  • اگر تابه‌حال موارد مختلف را امتحان کرده و نمی‌دانید چه چیزی به‌درستی کار می‌کند و چه چیزی ایراد دارد.
  • اگر فعالیت‌هایی که تابه‌حال انجام داده‌اید با یکدیگر و یا سایر زمینه‌های کسب‌و‌کار شما به‌صورت بالقوه در تضاد هستند.

در نهایت خوب اسن بدانید که اگر یک برنامه مارکتینگ مشخص داشته باشید، مارکتینگ پلن و استراتژی بازاریابی در هماهنگی کامل با یکدیگر قرار گرفته و در بیزینس شما جادو می‌کنند. در ادامه به بررسی 5 مورد از مهم‌ترین فواید داشتن یک مارکتینگ پلن می‌پردازیم:

ایجاد تمرکز در بیزینس

طرح مارکتینگ، نقشه‌ای از نحوه اجرای استراتژی بازاریابی ارائه می‌دهد. در واقع این طرح نشان‌دهنده آن است که همه چیز با دقت مورد بررسی قرار گرفته و به شما این اطمینان را می‌دهد که تمام فعالیت‌های در حال وقوع در مسیر درستی قرار گرفته‌اند. یک طرح مارکتینگ این تضمین را به صاحبان مشاغل می‌دهد که تمام فعالیت‌هایی در حال انجام، هم‌راستا با اهداف اصلی کسب‌و‌کار هستند.

برنامه ریزی و مدیریت منابع

اکثر مشاغل در ابتدای مسیر کسب و کارشان فاقد یک برنامه بازاریابی و استراتژی مشخص هستند چراکه معمولاً صاحبان بیزینس‌ها بودجه بازاریابی و یک متخصص برای تمرکز بر مارکتینگ در نظر نمی‌گیرند. دلیل اصلی آن است که این افراد به طور دقیق نمی‌دانند به چه چیزی نیاز دارند یا چه کاری باید انجام دهند.

یک مارکتینگ پلن واضح، صاحبان مشاغل را قادر می‌سازد تا برای هر یک از فعالیت‌های بیزینس؛ سطحی مناسبی از منابع را در نظر گرفته و به‌درستی بودجه لازم را برای آن اختصاص دهند. همیشه منظور از منابع، نیروی انسانی داخلی نیست. به هرحال، این امکان وجود دارد تا برخی از فعالیت‌ها را به سازمان‌های ارائه‌دهنده متخصص مانند آژانس وب، آژانس سوشال‌مدیا یا مشاور بازاریابی بسپارید.

منبع دیگری که یک طرح بازاریابی می‌تواند در مدیریت آن به شما کمک کند، زمان است. با وجود یک برنامه واضح عملیاتی و فعالیت‌های برنامه‌ریزی شده، از هرگونه تعلل یا درگیرشدن با فعالیت‌های وقت‌گیری که بیزینس را از مسیر اصلی خارج می‌کند، جلوگیری می‌شود.

ریتارگتینگ
بیشتر بخوانید

مارکتینگ پلن اماده

ایجاد شفافیت

یک مارکتینگ پلن دارای معیارهای قابل اندازه‌گیری است و این امکان وجود دارد تا معیارها در بازه‌های زمانی منظم ردیابی، آزمایش و اندازه‌گیری شوند. به‌عنوان مثال، یکی از اهداف مارکتینگ پلن، بهبود رتبه وب‌سایت شرکت از طریق استراتژی SEO است و این استراتژی بر محتوای سایت تمرکز دارد. به‌این‌ترتیب می‌توانید معیارهایی مانند سطح ترافیک سایت، رتبه‌بندی گوگل و سطح جستجوی آنلاین را اندازه‌‌گیری کنید تا تأثیر این بخش از برنامه بازاریابی خود را متوجه شوید.

مثال فوق در بسیاری از زمینه‌های فعالیت مارکتینگ صادق است و این امر نشان‌دهنده سطح شفافیت کلی در مورد نحوه عملکرد هر یک از عناصر مارکتینگ پلن است. در نهایت داده‌های به‌دست‌آمده به شما این امکان را می‌دهد تا در مورد فعالیت‌های آینده، تخصیص بودجه و اهداف رشد تصمیمات بسیار دقیق‌تری اتخاذ کنید.

همچنین می‌تواند نقص‌های موجود در برنامه فعلی را مشخص کرده و معیارهایی را که عملکرد ضعیفی دارند، شناسایی کند. به‌عنوان‌مثال، طرح بازاریابی، می‌تواند تعداد سرنخ‌های مورد انتظار شما را تامین کند اما شاید به سبب ناامیدکننده بودن نرخ تبدیل، به اهداف پیش‌بینی شده فروش خود نرسید. حالا که مشخص شد اشکال کار از کجاست، می‌دانید که باید در کدام حیطه تمرکز بیشتری داشته باشید.

ثبات عملکرد

اکثر مشاغلی که فاقد یک برنامه بازاریابی واضح هستند، به‌صورت پراکنده و گاه‌به‌گاه از روش‌های مختلف بازاریابی استفاده می‌کند. این افراد تنها بر فعالیت بازار تمرکز کرده و از فروش غافل می‌شوند. درحالی‌که یک مارکتینگ پلن، با درنظرگرفتن یک منبع اختصاصی، به صاحبان مشاغل این امکان را می‌دهد تا برند خود را به طور مداوم و پیوسته به بازار عرضه کرده و معرفی کنند. در نهایت آنچه به دست می‌آید یک پایه و بنیاد محکم است که می‌توان از طریق آن کسب‌و‌کار را توسعه داد که اگر بتوانید به طور ثابت و ماه‌به‌ماه سرنخ‌ها و وضعیت فروش را رصد کنید، تصمیم‌گیری در زمینه‌های سرمایه‌گذاری بسیار آسان‌تر خواهد شد.

وضوح و روشنی دیگر برنامه های پلن مارکتینگ

بهترین کسب‌و‌کارها آن‌هایی هستند که افراد شاغل در آن، به‌خوبی می‌دانند که چه کاری انجام می‌دهند، چه انتظاراتی از آن‌ها وجود دارد و نحوه عملکردشان به چه صورت است. از طریق داشتن یک استراتژی و Marketing Plan روشن و واضح، تمام کارکنان دید روشنی از مسیر حرکت بیزینس، اهداف رشد بیزینس، نقش خودشان در رسیدن به آن اهداف و نحوه مشارکت خواهند داشت. بنابراین نمی‌توان قدرتی که به این وضوح در اختیار کارکنان قرار دارد را نادیده یا دست‌کم گرفت. به‌این‌ترتیب هرکسی از مسئولیت‌های خود و دیگران آگاه است و می‌تواند خود را به نحوه مؤثرتری مدیرت کرده و از سایر همکاران حمایت کند.

 

برچسب ها: بدون برچسب

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *