بازاریابی B2C چیست؟

مفهوم بازاریابی B2C

بازاریابی B2C چیست؟

بازاریابی B2C یک نوع از بازاریابی است که به کسب و کارها کمک می کند تا به طور خوب و موثر با مصرف کنندگان ارتباط برقرار کنند. به جای  اینکه نرم افزار حسابداری یا SaaS به یک شرکت بفروشید ، شما محصولات خود را به طور مستقیم برای مصرف کنندگان شخصی بازاریابی می کنید. یک نمونه از بازاریابی B2C تبلیغات تلویزیونی برای محصولات مصرفی است. شما یک بستنی که خیلی خوشمزه به نظر می رسد را در تبلیغات تلویزیونی می بینید و تصمیم می گیرید دفعه بعدی که از سوپر مارکت بازدید کردید،آن را امتحان کنید.

با این حال فقط محصولات فیزیکی نیستند که می‌توان برای آن‌ها بازاریابی B2C انجام داد. اگر صاحب یک سایت ارائه دهنده دوره‌های آموزشی باشید، می‌توانید با ایجاد حق عضویت برای دسترسی دوره‌ها، فعالیت بازایابی مشابهی انجام دهید.مطمئناً مشتریان شما محصول‌تان را از یک قفسه در مغازه انتخاب نخواهند کرد. با این حال، نحوه ارتباط با آنها بسیار متفاوت از صاحب فروشگاه آجر و ملات است.تفاوت اصلی این است که ارتباط شما به طور عمده در اینترنت صورت می گیرد. به علاوه، شما بایدبه مشتری آینده نگر خود آموزش دهید که با محصول آموزشی شما چگونه می تواند زندگی خود را بهبود بخشد.

تعریف بازاریابی B2C

بازاریابی B2C هر مدل فعالیت بازاریابی است که بین یک نام تجاری یا کسب‌وکار و یک مصرف کننده اتفاق می افتد که قصد استفاده فردی از محصول را دارد. به عبارت دیگر، اگر شما دوره های آنلاین را به فروش می رسانید، انتظار ندارید مشتریان خود محتوایی که خرید می‌کنند را در یک کلاس درس برای تعداد زیادی پخش و ارائه کنند.مشتری شما به دنبال اهداف شخصی از خرید محصول‌تان است. او می خواهد محصول آموزشی شما را خریداری کند برای حل یک مورد خاص، فراگیری مهارت های جدید یا هر چیز دیگری که به آن نیاز دارد.

این باعث می شود بازاریابی B2C یک روند بسیار شخصی داشته باشد.بازاریابی B2C به خوبی می تواند سرعت جذب مشتری را افزایش دهد، اما طرح ریزی برای حفظ مشتری نیز ضروری است. هرچه مارکتینگ شما قوی تر شود، فروش محصولات شما نیز افزایش می یابد.

علاوه بر این، اگر شما در کنار اصول بازاریابی از علم روانشناسی برای روش‌هایی که می‌تواند بر بازار هدف شما اثرگذار باشد نیز کمک بگیرید، بسیار موثر خواهد بود. مانند هر صاحب کسب و کار دیگر، شما باید اقلام بازاریابی را آماده کنید تا افرادی که بیشترین احتمال خرید محصول شما را دارند، آن اقلام را ببینند.

تفاوت بازاریابی B2B صنعتی و بازاریابی B2C مصرفی چیست؟

B2B یا Business To Business به تجارتی گفته می‌شود که این شرکت ها، تجار و فروشندگان انجام می‌شود که معمولا عمده این تجارت بین تامین کننده و خریدار است. در حالی که تجارت B2C تجارتی است که بین شرکت ها و مصرف کنندگان انجام می‌شود.در بازاریابی B2B نیز بازاریابی برای محصولات و خدمات کسب و کارها است و برای مشتریان نیست. در عوض بازاریابی B2C یک بازاریابی برای افراد است نه شرکت‌ها.

معمولا عمده ترین تفاوت این دو نوع بازاریابی در نوع تعاملات آن‌ها است. بازاریابی برای شرکت ها با بازاریابی برای اشخاص و مشتریان متفاوت است و باید استراتژی های متفاوتی نیز در نظر گرفته شود.خرید در B2B مبتنی بر بودجه است بر خلاف B2C که مبتنی بر نیاز و خواسته و گاهأ مبتنی بر احساسات است. شرکت های بالقوه بسیار کمتر از مشتریان بالقوه هستند. در انواع بازاریابی B2B مخاطبان و مشتریان به دنبال تخصص هستند و کارایی، اما در B2C مخاطبان بیشتر در پی رفع نیازهای شخصی خود هستند. در واقع می‌توان گفت در B2B اگر خریدی اتفاق بیفتد بر پایه منطق است اما ممکن است خرید در B2C بیشتر بسته به احساس است. به عنوان مثال خرید یک کالای خوراکی ممکن است به دلیل احساس گرسنگی اتفاق بیفتد.

مخاطب شناسی
بیشتر بخوانید

زمانی که یک مشتری در B2B خرید انجام می‌دهد درواقع ارتباط نزدیکی با خریدار برقرار کرده است در صورتی که در B2C اینگونه نیست. همچنین فرایند خرید در بازاریابی B2B معمولا پروسه طولانی تر و پیچیده تری را طی می‌کند در حالی که پروسه خرید در B2C با سرعت بیشتری طی می‌شود و گاهی نیاز مصرف کننده به صورت آنی و فوری برطرف می‌گردد.

کسب‌وکارهای B2C فقط برای ارتباط با مصرف کننده نهایی تلاش می‌کنند و قصد دارند از همین شیوه بازاریابی برای ارتباط با آن‌ها استفاده کنند، در حالی که در بازاریابی صنعتی ( B2B)، شما با یک کسب‌وکار کوچک یا بزرگ طرف هستید و نوع ارائه خدمت و ارتباط نیز متفاوت خواهد بود، ولی در استراتژی کلان بازاریابی‌ باهم هم‌پوشانی دارند. چند تفاوت از بازاریابی B2C با B2B را در لیست زیر خواهید دید:

  • ارتباط با مشتری: تمرکز بازاریابی B2B در ایجاد روابط شخصی است، در حالی که بازاریابی B2C تمرکز بیشتری بر معاملات دارد.
  • برندسازی: برندسازی در بازاریابی B2B، بیشتر به معنای موقعیت‌یابی (positioning) است، ولی بازاریابی B2C سعی دارد پیام ارزشمندی را به مخاطب برساند.
  • نحوه تصمیم‌گیری: در حالی که بازاریابی B2B تاکید دارد تا کسب‌و‌کارها در مرحله تصمیم‌گیری، با مشتری ارتباط و تعامل بیشتری داشته باشند، در بازاریابی B2C، مراحل تصمیم‌گیری و خرید تا حد امکان بسیار سریع و آسان پیش می‌رود.

تفاوت بین بازاریابی B2B و B2C

اهمیت بازاریابی B2C چیست؟

شاید در نگاه اول فکر کنید که این شیوه بازاریابی، روزانه در تمام کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ در حال انجام است؛ اما با پرسش سوالات زیر، به این نتیجه خواهید رسید که بازاریابی B2C فراتر از یک خریدوفروش سوپرمارکتی است و موفقیت آن، به فاکتورهای زیادی بستگی دارد.

  • آیا آن‌ها به اندازه کافی درباره مخاطب‌ها و مشتریانشان اطلاعات دارند؟
  • آیا آن‌ها می‌توانند از تمام ابزارهای بازاریابی به‌طور موثر برای تبلیغ و فروش خود استفاده کنند؟
  • آیا محصول یا خدماتشان ویژگی متمایزی برای کاربر دارد؟
  • آیا برای فروش بیشتر و وفاداری مشتریان برنامه ویژه‌ای در نظر دارند؟

موارد زیر از مهم‌ترین دلایل اهمیت بازاریابی B2C هستند:

  • کمک به برندسازی و افزایش شهرت کسب‌وکار:

با پیاده‌سازی استراتژی بازاریابی مصرفی، کسب‌وکارها امکانات بیشتری خواهند داشت تا به جامعه بزرگتری از مخاطبان دست پیدا کنند و با هر دسته از آن‌ها، ارتباط خاصی را شکل دهند. با کمک روش‌های بازاریابی B2C مانند حضور در شبکه‌های اجتماعی، ارسال ایمیل و تبلیغ در کانال‌های مختلف، می‌توانید نرخ تبدیل مشتری و آگاهی از برند خود را افزایش دهید.

  • افزایش ترافیک سایت با کمپین‌های آنلاین B2C:

از آنجایی که یک فروشگاه آنلاین به قابلیت‌هایی دسترسی دارد که یک فروشنده سنتی ندارد، پس با تکنیک‌های بازاریابی مصرفی می‌توانید مخاطب و مشتریان بیشتری را به سمت برند خود جذب کنید. کاربران می‌توانند تبلیغات برند شما را در رسانه‌ها و جایگاه‌های مختلف سطح وب ببینند و برای دریافت اطلاعات بیشتر و خرید از سایت تشویق شوند.

  • ایجاد فرصت استثنایی برای تعامل و ارتباط با مشتریان:

با استراتژی بازاریابی B2C می‌توانید شرایطی را فراهم کنید تا مشتریان بتوانند نظرات، پیشنهادات و انتقاداتی را که درباره خدمات یا محصول دارند، با شما در میان بگذارند. همچنین، شما هم می‌توانید در سریع‌ترین زمان، پاسخ‌گوی آن‌ها باشید و مشکلات پیش‌آمده را رفع کنید. تعامل نزدیک و ارتباط صمیمی باعث می‌شود تا یک برند همراه با مشتریان قدم بردارد و نقاط درد آن‌ها را بهتر درک کند و برای حل آن، برنامه‌ریزی کند.
امکان مشاهده، مقایسه و انتخاب در بستر وب باعث شده است که کاربر در کمترین زمان، این مراحل را پشت‌سر بگذارد و خودش تصمیم بگیرد.

  • کوتاه‌شدن چرخه فروش در بازاریابی B2C:

مشتریان کسب‌وکارهای B2C معمولاً محصولاتی را می‌خرند که دوستانشان معرفی کرده باشند. بنابراین وقتی محصولات و خدمات شما توسط دیگران هم تبلیغ می‌شوند، بدون هزینه زیاد، مشتریان جدیدی را جذب می‌کنید. برای مثال، شبکه‌های اجتماعی یکی از ابزارهایی است که مصرف‌کنندگان برای دنبال‌کردن بازخوردها و نظرات دیگران درباره یک محصول، استفاده می‌کنند و باعث می‌شود چرخه خریدوفروش بسیار کوتاه‌تر شود.

  • بهبود رتبه سایت در نتایج جستجوی گوگل:

در این روش بازاریابی‌، سئوی سایت به کمک بازاریابی محتوایی و تمرکز روی کلمات کلیدی، کمک می‌کند تا سایت کسب‌وکار در رتبه‌های برتر گوگل قرار بگیرد. نمایش سایت در جایگاه برتر گوکل به معنای این است که کاربران بیشتری سایت شما را می‌بینند و با محصولات و خدمات شما آشنا می‌شوند.

۱۰ راه برای کاهش هزینه های تبلیغات
بیشتر بخوانید

بازاریابی B2C چگونه کار می‌ کند؟

تمام کسب‌وکارهایی که از شیوه B2C Marketing استفاده می‌کنند، فقط یک هدف دارند؛ دسترسی مستقیم به مشتریان و ترغیب آن‌ها به خرید. برای اینکه استراتژی B2C شما با موفقیت پیش برود، نیاز دارید تا بدانید مخاطبان شما چه کسانی هستند و در کدام مرحله از قیف فروش قرار دارند. برای مثال، فرض کنید یک فروشگاه آنلاین لباس زنانه دارید و برای این‌ که بتوانید مشتریان بالقوه را به مشتریان وفادار تبدیل کنید، ابتدا باید ببینید که آن‌ها چه می‌خواهند و چرا به کسب‌وکار شما علاقه‌مند هستند. شما باید سه مرحله مهم زیر را در بازاریابی B2C پشت سر بگذارید:

  • معرفی کسب‌وکارتان به مشتریان بالقوه
  • تشویق مشتری به تعامل و ارتباط با برند شما
  • متقاعدکردن مشتری به خرید از برند شما

در مثال فروشگاه آنلاین لباس، در صفحه درباره ما، معرفی دقیق از صاحب فروشگاه، تاریخ شروع فعالیت، داستان شکل‌گیری برند و … را برای کاربران توضیح دهید. سپس به سراغ محصولات بروید و عکس‌های باکیفیتی از آن‌ها در سایت بارگذاری کنید. ویژگی‌های مهم محصولات را در بخش اطلاعات هر محصول اضافه کنید و توضیح دهید که محصول برند شما چه مزایایی دارد و تمایز آن با نمونه‌های مشابه چیست. برای مثال، به مواردی چون پارچه باکیفیت، دوخت تمیز، دوام بالا و مواردی از این دست اشاره کنید.

اهمیت بازاریابی B2C

مزایای بازاریابی B2C

بالطبع داشتن آگاهی راجع‌به هر موضوعی و شناخت مزایای آن می‌تواند ترغیب‌کننده باشد. مواردی که تا این‌جا بیان شدند همگی به نوعی مزایای بازاریابی مصرفی هستند اما برای اینکه دقیق‌تر با این مزایا آشنا شوید، موارد زیر را به‌عنوان مزایای بازاریابی B2C لیست کرده‌ایم:

  • بهبود چشم انداز کسب‌وکار و دستیابی به مشتریان بیش‌تر
  • به دست آوردن سود بیش‌تر در ازای فروش سریع‌تر به مصرف‌‌کنندگان بیش‌تر
  • داشتن تعامل بیش‌تر و موثرتر با مشتریان
  • افزایش آگاهی و شناخت برند
  • توانایی پاسخگویی بهتر با نیاز مشتریان

انواع استراتژی‌های بازاریابی B2C

اگر یادتان باشد در ابتدای مقاله بیان کردیم که بدون داشتن استراتژی و برنامه مشخص نمی‌توانید به اهداف بازاریابی کسب‌وکار دست پیدا کنید. استراتژی‌ B2C به شما کمک می‌کند که بتوانید نیاز مخاطبان را شناسایی کنید و همیشه برای پاسخ‌دهی آماده باشید. توجه داشته باشید که شما باید متناسب با نوع کسب‌وکار و جامعه هدفتان از این روش‌ها استفاده کنید تا به نتیجه مطلوب برسید. برای مثال، اگر بازه سنی مخاطبان شما کمتر از ۴۰ سال است، ترکیبی از پلن‌های وفادارسازی مشتریان، فعالیت در شبکه‌های اجتماعی موثرتر از تبلیغات تلویزیونی عمل می‌کنند. استراتژی‌های رایج Business to Customer Marketing شامل موارد زیر می‌شوند:

آشنایی کامل با لوگو تایپ و ویژگی‌ های آن
بیشتر بخوانید

1. بازاریابی محتوایی: ارائه اطلاعات مفید و کاربردی راجع‌به محصول و خدماتتان، می‌تواند در بهبود و توسعه کار کمک‌کننده باشد. محتوا می‎تواند در قالب‌های متن، تصویر یا ویدئو در سایت یا شبکه‌های اجتماعی منتشر شود. همیشه ارائه محتوای باکیفیت و کاربردی یکی از راه‌های جذب مخاطب و وفادارکردن آن به برند است.

2. بازاریابی پیامکی: در مناسبت‌های مختلف که می‌خواهید جشنواره فروش و تخفیف راه بیندازید، می‌توانید از این روش استفاده کنید.

3. ایمیل مارکتینگ: یکی از راه‌های شناخته‌شدن در بازاریابی B2C، ارسال ایمیل به مشتریان است. این تکنیک برای مشتریانی که همیشه به ایمیل خود دسترسی دارند و آن را چک می‌کنند، کاربرد بیشتری دارد. محتواهای ایمیل هم می‌تواند مانند ارسال پیامک یا اطلاع‌رسانی هر موضوع مرتبط با کسب‌وکار شما باشد.

4. بازاریابی شبکه‌های اجتماعی: فعالیت در شبکه‌های اجتماعی و ارتباط و تعامل با کاربران خود، کمک می‌کند تا کارفرمایان و مشتریان دید بهتری به برند شما داشته باشند و به ارتباط دوسویه، خرید و حتی وفاداری ترغیب شوند.

5. ارتباط با اینفلوئنسرها: بسیاری از کاربران بر اساس پیشنهادها و انتخاب‌های اینفلوئنسرها تصمیم می‌گیرندمحصولی را بخرند یا از خدمات برندی استفاده کنند. معرفی کسب‌وکارها در صفحات اینفلوئنسرها، کاربران را به بازدید و استفاده از امکانات آن‌ها تشویق می‌کند که در نهایت باعث افزایش ترافیک سایت و فروش خواهد شد.

6. برگزاری مسابقه همراه با جایزه: یکی از استراتژی‌های جذاب در بازاریابی B2C، برگزاری مسابقه‌های متنوع و جذاب همراه با جایزه و تخفیف است. این کار مشتری را سر شوق می‌آورد تا از محصولات و خدمات برند استفاده کند.

7. راه‌اندازی باشگاه مشتریان: با وجود باشگاه مشتریان، این پیام را به مشتریان انتقال می‌دهید که خرید از برندتان برای شما چقدر ارزشمند است و شما به پاس قدردانی از آن‌ها، مزایای ویژه‌ای را برایشان در نظر گرفته‌اید. هرچه امتیازها مشتریان افزایش پیدا کند و زمان بیشتری از عضویت آن‌ها بگذرد، وفاداری آن‌ها به کسب‌وکار شما بیشتر خواهد شد.

8. سئوی سایت: اصل‌ترین تکنیک در بازاریابی کسب‌وکارهایی که با مشتریان به‌طور مستقیم در ارتباط هستند، سئو و بهینه‌سازی سایت برای موتور جستجوی گوگل است. با بهبود رتبه سایت، کاربران بیشتری برند شما را می‌بینند و از محصولات و خدمات شما اطلاع پیدا می‌کنند.

9. برندسازی: برندسازی روشی موثر در پیاده‌سازی بازاریابی B2C است. روشی کم‌خطر و پربازده که اگر به خوبی اجرا شود، خودش مشتری را به سمت شما می‌کشاند. به برندهای بزرگ فکر کنید؛ اگر بخواهید کفش ورزشی بخرید، ابتدا چه نامی در ذهنتان شکل می‌گیرد؟ درمورد لوازم خانگی چطور؟

10. تبلیغات کلیکی (PPC): شما به‌ازای هر کلیکی که کاربر روی بنر تبلیغاتی شما کلیک می‌کند، هزینه‌ای را پرداخت می‌کنید. تبلیغات کلیکی گوگل ادز یا تبلیغات کلیکی بنر جزو روش‌های موفق بازاریابی B2C هستند.

برچسب ها: بدون برچسب

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *